Ullan Pianokoulun historiaa ja nykypäivää

Pianonsoiton opetustilanne

Ullan Pianokoulu aloitti yhden naisen yrityksenä Espoossa Kilon koululla vuonna 1998. Vuonna 2002 toiminta laajeni Tuusulaan ja seuraavana vuonna yritykseen palkattiin kaksi uutta opettajaa. Keväällä 2009 juhlimme pianokoulun 10-vuotista taivalta tavallista juhlavamman konsertin merkeissä, kuuden opettajan ja noin sadan oppilaan voimin. Ullan Pianokoulun oma toimitila, Nummenkylän entinen koulu, otettiin käyttöön vuonna 2014.

Oppilaitten vanhemmat ovat kiitelleet sitä, että oppitunnit pidetään kouluilla. Omalle lähikoululle oppilaat osaavat tulla itse, eikä vanhempien tarvitse alituiseen toimia autonkuljettajina.

Oppilaamme ovat olleet iältään enimmäkseen 5-20-vuotiaita, mutta myös aikuisopiskelijat ovat tervetulleita. Useimmat oppilaat käyvät pianotunneilla vuosikausia - meillä on oppilaita, jotka ovat käyneet tunneillamme jopa 10 vuotta. Lähes kaikki opiskelijamme ovat innokkaasti osallistuneet joka syksy ja kevät järjestettäviin konsertteihin. Tilaisuuksissa saavat esiintyä kaikki halukkaat, mutta kenenkään ei ole pakko!

Pianonsoiton alkeiskurssimme ovat olleet erityisen suosittuja. Lähes kaikki alkeiskurssille osallistuneet ovat hankkineet pianon ja jatkaneet soiton opiskelua.

Vuonna 2003 aloitimme bänditoiminnan ja rumpujen, basson ja kitaransoiton kokeilukurssit. Vuodesta 2004 lähtien olemme järjestäneet myös laulutunteja. Kuorotoimintaa meillä on ollut tarjolla vaihtelevasti vuodesta 2006 lähtien.

Pianokoulun 10-vuotisjuhlakonsertin päätös Järvenpäässä keväällä 2009.

Pianokoulun opettajia 10-vuotisjuhlassa Espoossa: Akiko Yokoyama, Ulla Gartz, Aliina Mäkitalo ja Silja Veteläinen.

Opetuksen tavoitteita

Ullan Pianokoulussa opetuksen päätavoitteena on, että oppilaalla on mukavaa - silloin hän myös oppii. (Vaikka joskus ehkä joutuu tekemään tylsiäkin harjoituksia...) Opetuksen pitää lähteä oppilaan omista lähtökohdista. Kenestä tahansa voi tulla ammattilainen, mutta kaikkein tärkeintä on löytää soittamisen ilo. Tutustu tästä opetussuunnitelmaamme.

Tavoittemme ovat korkealla, sillä kenessä tahansa voi piileskellä tuleva musiikin ammattilainen. Kunkin oppilaan tavoitteet määräytyvät hänen omien kykyjensä mukaan - tavoitteiden saavuttamiseen pyrimme kannustamalla, emme painostamalla.

Annamme oppilaille mahdollisimman monipuolista ohjelmistoa soitettavaksi: Mozartista rokkiin! Yritämme myös innostaa kaikkia yhteissoiton pariin sekä esiintymään. Esiintyminen onkin useimmille oppilaillemme itsestäänselvyys - heille ei tule edes mieleen pelätä sitä!

Oppitunneillamme kukin oppii soittimensa/laulun perustaitoja: tekniikkaa, nuotinlukua, sointumerkkejä, tulkintaa. Myös rytmitajua ja sävelkorvaa voidaan kehittää huimasti: vastoin yleistä luuloa ne eivät ole mitään muuttumattomia synnynnäisiä ominaisuuksia.

Harjoittelun lisäksi musiikin kuuntelun pitäisi olla itsestään selvä osa oppilaittemme päiväohjelmaa. Opettajiltamme saa hyviä vinkkejä kuunneltavien levyjen suhteen.

Suurin osa oppilaistamme toivottavasti jatkaa musiikkia rakkaana harrastuksena läpi elämän. Osa tarvitsee oppimiaan taitoja ammatissaan, esim. opettajan työssä. Innokkaimmat voivat jatkaa meiltä musiikin ammattiopintoihin; heille ehdotamme jossain vaiheessa musiikkiopistoon pyrkimistä. Se ei ole välttämätöintä, mutta kuitenkin suositeltavaa, koska opistoissa oppilaat voivat hankkia virallisia todistuksia taidoistaan. monissa opistoissa myös ulkopuoliset saavat tehdä näitä tasosuorituksia. Tällöin me Ullan Pianokoulun opettajat voimme valmentaa oppilaat tutkintoihin. Pidämme myös valmennustunteja musiikkiopistojen pääsykokeisiin menijöille.