[Nämä sivut käyttävät tyylilomakkeita, eikä käyttämäsi selain valitettavasti tue niitä täydellisesti. Pahoittelemme, että sivujen ulkoasu ei näytä aivan siltä kuin pitäisi.]

Ullan Pianokoulu

Etusivu |:| Esittely |:| Nuotti- ja soitinvälitys |:| Opettajat |:| Opetuspaikat |:| Hinnasto |:| Linkit

Opetustarjonta

 1. Pianonsoiton yksityistunnit
 2. Pianonsoiton alkeiskurssit
 3. Laulutunnit
 4. Kuoro
 5. Kokeilemme soittimia -kurssit
 6. Yhteissoitto
  * Bändikurssit
  * Pianoduot ja kamarimusiikki
 7. Musiikkitaitoa (MuPe) pelaamalla
 8. Improvisointi, vapaa säestys

Kysy lisää tai ilmoittaudu

Ulla Gartz
p. 040-2166977
ullagartz(at)gmail.com

Voit ilmoittautua myös tekstiviestillä!

Musiikin taidot haltuun pelaamalla

(MuPe eli musiikin perusteet, musiikin teoria ja säveltapailu)

Forbidden Island

Monet luulevat, että musiikin teoria ja säveltapailu ovat ratisevan kuivia oppiaineita. Ja ehkä turhiakin? Hyväksi soittajaksi on kuitenkin hankala tulla, jos ei ymmärrä nuoteista tai soinnuista mitään - kaikki, jotka soittavat tai laulavat harrastuksenaan, tarvitsevat musiikin teoriataitoja. Myös ne, jotka ovat varmoja, etteivät tule soittamaan ammatikseen. Onneksi musiikin perustaitoja on mahdollista opiskella hauskalla tavalla - esimerkiksi pelaamalla lautapelejä ja kertomalla tarinoita... *

Katso tästä musiikkitaidon kurssien ajankohdat.

Näitä taitoja, kuten rytmejä ja nuotinlukua, joutuvat kaikki musiikinharrastajat joka tapauksessa opiskelemaan - miksi tehdä se kalliisti yksityistunnilla, kun samat asiat voi oppia ryhmässä? Näin omalla yksityistunnilla voi keskittyä yksinomaan soittamiseen/laulamiseen.

Ullan Pianokoulun musiikkitaidon tunneilla on ryhmässä vain 3-6 oppilasta. Näin kullekin saadaan sopiva ryhmä, niin oppilaan iän kuin aikaisempien taitojen puolesta. Pienessä porukassa tutustuminen on helppoa ja oppilaat saavat musisoivia kavereita - tunneilla on syntynyt mm. duoja, jotka vapaa-aikanaankin soittavat yhdessä. Pienryhmässä opetus voidaan räätälöidä melko yksilöllisesti, ja oppilaiden ja vanhempien toiveita voi ottaa runsaasti huomioon. Asiat opetellaan käytännön kautta, siis itse soittamalla, kuuntelemalla ja piirtämällä. Kursseilla tutustumme kaikenlaiseen musiikkiin: etniseen ja länsimaiseen, klassiseen ja kevyeen. Voimme käyttää esimerkkikappaleina oppilaitten omia nuotteja. Ehkä jo vuoden opintojen jälkeen oppilas huomaa, että soittaminen on muuttunut entistä helpommaksi! Ainakin oma soiton/laulunopettaja huomaa tämän helposti mm. nuotinluvun nopeutumisena.

Isompien oppilaitten ryhmän kanssa käymme yleensä säännöllisesti konserteissa tai musiikkiteatteri- tai oopperanäytännöissä. Jos vanhempia saadaan mukaan, myös pienempien kanssa voidaan tehdä musiikkiretkiä.

Musiikkitaidon tunneilla saavutetut opit auttavat käytännön musisoinnissa: esimerkiksi sointuopin tuntemus helpottaa nuotinlukua ja sointumerkeistä soittamista huomattavasti. Teoria on hyvä pohja myös improvisoinnille ja omien kappaleitten säveltämiselle. Historian tieto taas helpottaa musiikin ymmärtämistä ja sitä kautta soittamista ja kuuntelemista. Siksi musiikkitaidon kurssit ovat suositeltavia kaikille, jotka harrastavat musiikkia. Me opettajat olemme huomanneet, että musiikkitaidon kursseja käyneet oppilaat omaksuvat uudet soittoläksyt nopeammin, ja he osaavat myös itsenäisesti kotona opetella uusia kappaleita.

Musiikkitaidon kurssimme sopivat musiikin perustason todistusten hankkimiseen. Kokeeseen ei ole kuitenkaan pakko mennä - mehän opiskelemme elämää emmekä koulua varten. Yhden tason tietojen hankkimiseen menee yleensä keskimäärin 1-2 vuotta, oppilaan iästä ja pohjatiedoista riippuen. Opetus räätälöidään oppilaitten taitojen mukaan, ja kukin voi mennä kokeeseen (tai olla menemättä) silloin, kun taidot alkavat olla hallussa. Kokeita järjestävät mm. musiikkiopistot.

* Ullan omat metodit: Lautapelejä, tarinankerrontaa... rentoa ja kivaa!

Teoriatunti

Jotain uutta piti kokeilla, koska oppilaat näyttivät nuokkuvan tunneilla siitä huolimatta, että kuuntelimme välillä rokkia ja soitimme rytmejä. Opettajankin kannattaa muistaa vanha kultainen sääntö "Tee toisille niin kuin haluaisit itsellesi tehtävän." Muistelin hetken kouluaikojani. Hmmm, voi kun koulussa olisi vaan pelailtu pelejä ja hengailtu kaverien kanssa...

Aloitin pelimäisten teoriatuntien suunnittelun keväällä 2009 ja sille tielle jäin. Suunnittelutyöhön kului enemmän aikaa kuin koko lukukauden teoriatunteihin. Puuha oli kuitenkin mukavaa, ja oppilailta kuulemieni kommenttien mukaan vaivannäkö kannatti. Pienempien oppilaitten tunneilla kokeilimme erilaisia lauta- ja korttipelejä, joitten sääntöjä muokkasin musiikin opiskeluun sopiviksi. Kaikilla tuntui olevan hauskaa!

Mutta isommat oppilaat ovat haastavampia. Aluksi kokeilimme eräänlaista live-roolipeliä. Ehkä oppilaat osallistuvat aktiivisemmin, jos he luopuvat omasta kouluväsymystä potevien teinien pysyväisroolistaan? Havaitsin, että 2/3- teorian tunneilleni (yläaste- ja lukioikäisten ryhmä) oli ilmestynyt kahviriippuvainen yh-äiti, typerä skeittaripoika, lievästi dementoitunut vanha herrasmies, kirjaviisas koulutyttö ja kaksi kujeilevaa ala-astelaista. Oppilaat saivat päättää myös opettajalleen roolin - nipottava vanha täti. Kokemus oli varsin opettavainen, myös minulle. Koska roolit tunneilla menivät mullin mallin, aikaisemmin syrjään vetäytyneet oppilaat saattoivat tuoda osaamistaan enemmän esille. Nyt kaikki nauroivat enemmän ja nuokkuivat vähemmän.

Kun opettajalla on kivaa, into usein tarttuu oppilaisiinkin.

Kun oppilailla on kivaa, he oppivat.

Koska en kokenut nipottavan opettajan roolia omakseni, järjestin muutaman tunnin jälkeen vanhan tädin pois kuvioista: hänet siepattiin. Siirryimme tarinankerrontapeliin. Noppien heittelyn sijasta tässä pelimaailmassa oli ratkottava musiikkitehtäviä.

Outo sijainen järjesti oppilaat samaan kammottavaan paikkaan, mihin opettajakin oli viety. Paikka oli pimeä ja kostea, ja korvia kiusaa eri korkuisten äänten sekamelska. Jostakin sysimustan käytävän perältä kuului pientä valitusta.

Oppilasraukat putosivat heti ensimmäiseen ansakuoppaan. Onneksi he pian huomasivat, että ahdingosta pääsee pois intervallitikkaita kapuamalla. Skeittaripoika pääsi ylös omalla tavallaan: skeittilauta osoittautui lentäväksi soittorasiaksi! Se vain vaati hiukan säveltapailun taitoja toimiakseen. Lauta oli tosin niin nipo, että mokoma putosi, jos oppilaat kuulivat sen soittamat melodiat väärin.

Oppilaat löysivät salaperäisestä laatikosta oudon kirjan. Jalokivikoristeisen opuksen kannessa oli sen pelottavan sijaisen kuva. Kun kirjaa yritti avata, alkoi kuulua tuttu marssisävelmä. Kirjan etukannella oli tyhjä nuottiviivasto. Mitäköhän tapahtuu, jos kappaleen osaa nuotintaa tuohon...?

Jatkuu ensi kerralla!

Teksti:
teoriaopettaja Ulla Gartz


Taidemusiikin historia -kurssit

Järjestämme musiikin historian kursseja erikseen myös nuorille tai aikuisille, jotka haluavat löytää uusia ulottuvuuksia musiikin kuuntelusta. Aikuisten kursseilla keskitytään lähinnä länsimaiseen taidemusiikkiin. Opettelemme tunnistamaan esim. Bachin ja Mozartin musiikin erityispiirteitä, tutustumme tunnetuimpiin oopperoihin ja niiden juoniin...

Opetusta järjestetään kysynnän mukaan.

Opettaja: Ulla Gartz
Opetuspaikat: Nummenkylä (Kellokoski, Tuusula) ja Jokelan kartano (Hämeenkoski, Hollola)

Sisältö © Ulla Gartz | Ylläpito: Ville Haikola | Tekninen toteutus: Janiika Aaltonen